dijous, 26 de març del 2015

CELEBRACIÓ DE SANT JORDI A L'IES GUILLEM COLOM CASASNOVES

DIJOUS DIA 23 D'ABRIL DURANT EL 1r PATI I PART DE LA 4a hora

                       ACTES QUE ES DURAN A TERME :


- Mercadet de llibres de 2a mà.
- Concurs de punts de llibres (1r ESO)
- Concurs de cartells de les interferències lingüístiques cat/cast (2n ESO)


ANIMA'T I PARTICIPA-HI!!!



dimecres, 25 de març del 2015

RELLOTGES

Vulnerant omnes, ultima necat”

Aquesta frase llatina, que traduïda literalment vol dir “totes fereixen, l'última mata”, la trobam també, amb el mateix significat, com a “Omnes feriunt, ultima necat”. Pel qua fa al subjecte d'aquesta oració, podem deduir que es refereix a les hores. D'aquesta manera, la primera part de l'oració (“vulnerant omnes”) expressa que totes les hores ens fereixen, és a dir, ens deixen marques i ens tornen més vells. Aquesta no té perquè ser una connotació negativa del pas del temps, ja que les bones experiències també ens marquen. La segona part (“ultima necat”) és un fet evident: l'última hora ens mata perquè és l'hora de la nostra mort. Aquest lema ha estat atribuït a Sèneca el Vell (54 a.C; Còrdova -39 d.C; Itàlia): crític, retòric, literat i escriptor. Com a fet curiós destaca que Mallorca, amb els seus 900 rellotges de sol, és la regió del món amb més rellotges de sol per metre quadrat. N'hi deu haver algun amb aquesta inscripció? Doncs és probable, ja que era molt freqüent que els rellotges de sol tenguessin aquest tipus d'inscripcions referides al pas del temps.

Catalina Bisbal i Paula Nigorra


diumenge, 22 de març del 2015

Imatges des d'Italia

Aquesta setmana ha començat el període de practiques (FCT) per als alumnes de segon del cicle formatiu de grau mitjà de Cuina i administratiu.

Tot els alumnes han de realitzar un mòdul de 400 hores en una empresa de la seva especialitat, és el seu darrer esglaó de la formació que fan al nostre IES.

7 alumnes del nostre centre han partit a Vicenza ( Itàlia) per a realitzar part d'aquestes pràctiques (100 hores)  i des d'allà ens arriben les primeres imatges dels nostres "internacionals".
























Els que han quedat a sa Roqueta també fan bona feina, com es veu en  aquesta imatge que ens envia el Luís des de el Restaurant Bite.



dijous, 5 de març del 2015

24 y 25 de marzo: Festival de Literatura Infantil y Juvenil en Mallorca



Una destacada comunidad de autores, ilustradores, editores, maestros, profesores, pedagogos, libreros y bibliotecarios se reúnen en este Festival de Literatura Infantil y Juvenil para celebrar la vitalidad del libro y la estimulante educación que ofrece a nuestros niños y jóvenes en el Trui Teatre de Palma de Mallorca los días 24 y 25 de marzo de 2015. La literatura infantil y juvenil ocupa un lugar imprescindible en el panorama de nuestras letras gracias a la vocación lectora que inspira a las nuevas generaciones. Como reconocimiento al sector y a la labor de toda esta comunidad, la Fundación Santillana, el Institut d'Estudis Baleàrics, el Govern de les Illes Balears, la Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes y la Cátedra Vargas Llosa, con la colaboración de la editorial Santillana y la Cadena Ser, organizan este Festival de Literatura Infantil y Juvenil.




Rellotges


Dins aquesta secció iniciam un bloc de màximes que apareixen a rellotges de sol de l'antiguitat. L'alumnat d'humanitats comenta les inscripcions i en fa una creació gràfica.


El primer rellotge és el següent:



"Fugit velut umbra" és una de les expressions que posaven els llatins sota els rellotges de Sól. Traduït literalment vol dir: "fuig com una ombra", això fa referència al pas del temps i la fugacitat de la vida, per tant, també ens indica que hem de viure la vida al màxim. Pel que fa a la literatura, se'l considera un dels temes més importants, ja que es un dels tòpics literaris que sempre ha preocupat als autors. El primer pic que va aparèixer en un text va ser a un dels poemes d'un poeta llatí, Virgili (70 a.C. - 19 a.C.)

Elena Dumpfhart i Alice Borsan

VIATGE A GRÈCIA febrer – març 2015 Yásas !!



Entre el 25 de febrer i el 2 de març disset alumnes d'humanitats del nostre institut varen visitar Grècia, acompanyades (totes eren al•lotes) pel professor de Llatí i Grec, Joan Carles Simó, i per Lluís Baeza, d'Història, així com per deu alumnes del Joan Alcover de Palma. El primer dia tingueren l'oportunitat de pujar a l'Acròpolis i contemplar el Partenó, l'Erecteion i el Propileus, així com meravellar-se per les vistes de la immensa capital grega. També gaudiren de la vida de les barriades de Plaka i Psuri, properes al centre, i sempre amb una munió de gent, bullici i bon menjar (el pasticio va ser el plat estrella, més que la mousaka). El divendres 27 anàrem d'excursió a Epidaure, Micenes i Corint. Els acompanyà la pluja, però tot i així gaudiren de l'espectacular teatre, de les restes de l'acròpolis fortificada i de les tombes de Micenes, i de l'àgora de Corint. El dissabte va ser el torn de visitar el Museu Arqueològic d'Atenes, que guarda restes de tots els períodes antics grecs, i el capvespre el modern museu de l'acròpolis, espectacular en la forma i en els continguts. Entremig no va faltar l'anada a la plaça Syntagma, on es troba l'Assemblea Nacional grega i la seva guàrdia, curiosa i mil vegades

fotografiada. L'estada va acabar diumenge amb l'excursió al cap Sunion, a l'extrem est de la regió de l'Àtica. El seu santuari a peus de la mar va ser acompanyat per un dia espectacular de llum i bona mar, la qual cosa va permetre gaudir de la costa grega, on pogueren apreciar com de semblant és a la nostra. A la tornada encara quedà temps per entrar a l'àgora d'Atenes i passejar per la seva stoà i pujar a veure el ben conservat temple de Teseion. Finalment, no faltaren les compres i els souvenirs grecs, que serviren per acabar de viure l'Atenes més popular. El viatge acabà amb un bona matinada per agafar l'avió amb escala a Zurich, on hagueren d'esperar fins l'horabaixa per tornar cap a Mallorca. El temps d'espera va ser aprofitat per visitar breument la ciutat helvètica, però el fred i la pluja tampoc acompanyà aquesta vegada. Tots quedaren sorpresos dels preus, caríssims, inclús de la xocolata típica del país.



   Efjaristó per la vostra atenció.