dimecres, 29 d’octubre del 2014

Bunyols i Galletes de Halloween.

Bon dia a tots . 

Avui en el temps de pati podreu comprar uns bons  bunyols, profiterols i galetes de Halloween; tot elaborat pels alumnes d'hoteleria.

Us hi esperam!Segur que us agradarà!

Per si algú s'anima a fer els bunyols a casa aquí trobareu la recepta


Per si algú s'anima a fer les galletes a casa aquí trobareu la recepta.



dijous, 23 d’octubre del 2014

Partit d'exhibició d' Ultimate


Els alumnes de 3r d'ESO C i 3r d'ESO D-C varen jugar la primera semifinal del torneig d'Ultimate frisbee que s'està realitzant durant el primer trimestre. L' Ultimate és un esport alternatiu que nins i nines  de 3r d'ESO estan practicant a les classes d'Educació Física. Finalment, després d'un interessant joc els alumnes de 3r C han aconseguit la victorià i s'han classificat per a la final que es jugarà durant les properes setmanes.  



dimecres, 22 d’octubre del 2014

La nostra teulada de amiant

La consellera Núria Riera i en Bauzà estan més preocupats pel trilingüisme que per complir la promesa de llevar l'amiant de les escoles.
Volem recordar al Senyor Bauzà que l'amiant mata i el català no.
El 2013 es va eliminar l'amiant de la Prefactura Superior de Policia de Balears l'import total de la reforma fou de 197.964 euros.
El concert d'Aladern, Llaüt i Aixa, col·legis de l'Opus Dei del Parc Bit que practiquen la segregació per sexe, nins i nines reben una educació diferent, costa 2,5 milions d'euros per any.
Hi ha doblers pel que es vol.




Al nostre institut encara no l'han llevada.

SENTENTIAE



Amb aquest títol començam una secció destinada a donar a conèixer frases, màximes o dites que ens vénen del llatí o del grec i que formen part del nostre patrimoni cultural. Moltes d'elles ens han arribat formulades de diverses formes i han quedat en el nostre imaginari col·lectiu.
Aquesta secció es realitza des del Departament de Llengües clàssiques amb la participació de l'alumnat d'Humanitats de 1r de Batxillerat de l'IES Guillem Colom.


UTERE TEMPORIBUS 

Aquesta setmana començam amb el tòpic del "Carpe diem" que fa referència a la brevetat de la vida i a la necessitat d'aprofitar el temps, o com diu Ovidi a les Tristia: Utere temporibus, és a dir, aprofita les ocasions. Recordem que l'ocasió era pintada a l'antiguitat com una persona calba amb un únic pel que s'havia d'agafar en passar, ja que del contrari es perdia. D'aquí l'expressió que l'ocasió la pinten calba.


Protesta del alumnes


El alumnes de 3r i 4t d' ESO,  1r i 2n de Batxillerat han protagonitzat una asseguda  a la porta del nostre institut per manifestar el seu descontent amb la política educativa del govern que està destruint l`educació pública.

dimarts, 21 d’octubre del 2014

Competició "Young Business Talents"

Els alumnes de 2n de Batxillerat A de l’optativa de Fonaments d’Administració i Gestió (FAG) i els alumnes de 1r de Batxillerat A de l’optativa d’Estada a l’Empresa participaran per primera vegada aquest curs en una competició anomenada Young Business Talents mitjançant un simulador empresarial que consisteix en la presa de decisions dins una empresa en les àrees de les finances, producció, RR.HH i màrqueting i que aporta una experiència gairebé real dins l’economia i l’empresa. 

Els equips participants seran els següents:

  • Un equip de l’optativa de FAG format pels alumnes Cristian Bestard, Pep Marquès i Lourdes Garcia dirigits per la professora Mercè Tapada.
  • Tres equips de l’optativa d’Estada a l’Empresa dirigits pel professor Joan Bisbal.
  • La competició es divideix en cinc fases, les quatre primeres son on line, des del dia 11 de novembre al 5 de març. La final nacional serà presencial el dia 25 d’abril de 2015 per als 100 equips que es classifiquin. Hi ha premis pels equips guanyadors en cadascuna de les 20 simulacions de la final nacional                                  fins a 14.420 €. També hi ha una final internacional. 
       
                 Per a més informació es pot visitar la web www.youngbusinesstalents.com.
                      Wanna be the boss? 

                              "Experience the market"






divendres, 17 d’octubre del 2014

PROJECTE COMENIUS “LE MARIAGE, TOUTE UNE HISTOIRE”


El projecte Comenius en el que col·labora l’IES Guillem Colom Casasnoves junt amb 4 altres Instituts de Secundària i Formació Professional d’Alemanya, França, Bèlgica i Itàlia gira al voltant del tema del matrimoni i les noces. Al llarg de dos anys, tots els centres duran a terme una sèrie d’activitats per tal de treballar conjuntament aquest tema. Així com a activitats inicial tots els centres han preparat una exposició on es presenten treballs diversos sobre l’organització de les noces, mapes conceptuals sobre el vocabulari, els diferents tipus de matrimonis existents a l’actualitat, les diferències entre els matrimonis d’abans i d’ara, etc.
L’objectiu final del projecte és anar investigant el món de les noces des de diferents punts de vista per tal d’elaborar un àlbum final que reculli totes les tradicions i particularitats de cada país que es materialitzarà en unes noces Comenius el mes d’abril de 2015.

PAÏSOS PARTICIPANTS

* LYCÉE PROFESSIONNEL PRIVÉ SAINTE-THÉRÈSE, MAROMME
*ISTITUTO PROFESSIONALE DI STATO PER I SERVIZI ENOGASTRONOMICI E DELL'OSPITALITA' ALBERGHIERA "K. WOJTYLA" – CATANIA
* IES GUILLEM COLOM CASASNOVES, SÓLLER
* SBSZ "LUDWIG ERHARD" EISENACH
* CENTRE EDUCATIF COMMUNAL SECONDAIRE LA GARENNE, CHARLEROI

AL NOSTRE CENTRE 

La setmana del 2 al 9 de novembre el centre acollirà un grup de 16 professors i 21 alumnes procedents dels diferents països socis. Els alumnes seran acollits per famílies d’alumnes de Batxiller i dels Graus Mitjans de Cuina i Administratiu. Durant la setmana els alumnes hauran d’editar un vídeo a partir d’entrevistes realitzades als diferents països sobre el tema del projecte. A més, hi haurà tot una sèrie de tallers, activitats i sortides, entre d’altres, visites a Palma i a Sóller per conèixer els indrets més populars on es casen els mallorquins, una conferència sobre com eren les noces als segles XVIII i XIX a Mallorca, una xerrada de l’empresa Moments en que s’explicarà quin és el procés de muntatge d’unes noces, etc.

ALTRES LLOCS

El proper mes de febrer tindrà lloc la 4ª reunió del Projecte a Charleroi (Bèlgica). Un grup de 5 o 6 alumnes del nostre centre més 2 professors es desplaçaran a Bèlgica per tal de participar a les reunions i activitats. Després dins el mes d’abril hi haurà la 5ª i darrera reunió a Catània (Itàlia) on es conclourà el projecte amb la celebració d’unes noces Comenius.

ALUMNES PARTICIPANTS

1. Virginia Suau Banegas 2n Cuina
2. Margalida Carme Llompart García 1r Batx A
3. Marina Castell Bruno 1r Batx B
4. Chelsy Canals Wood 1r Batx B
5. Elvira Sanza Casas 2n Batx A
6. Maria Cabot Aguilar 1r Batx B
7. Clara Coll Escalas 1r Batx B
8. Catalina Bisbal Castañer 1r Batx A
9. Laura Martínez López 1r Batx C
10. Xesca Jordan López 1r Batx C
11. Marina Coll Sánchez 1r Batx B                                
12. Aña Elena Dumpfhart 1r Batx A
13. Ariadna Pons Puig 1r Batx C
14. Margalida Amengual Palou 1r Batx B
15. Joan Palou Tovar 2n Cuina
16. Vanessa Morell Morales 1r Admin
17. Maria Bisbal Magan 1r Batx
18. Pep Salas 2n Admin
19. Teresa 2n Batx
20. Diego 2n Batx
21. Sandra 2n Batx

Professor responsable i coordinador:

Oscar Eugenio Dons

divendres, 10 d’octubre del 2014

Viatge a Grècia

Els alumnes del batxillerat d'humanitats de l'IES Guillem Colom Casasnovas preparen un viatge a Atenes pel proper més de febrer. El viatge és una activitat complementària del Departament de Llengües Clàssiques i consisteix en la visita a la ciutat d'Atenes i una excursió per l'Argòlida (Micenas, Corint, Epidaure). Els alumnes de llatí i grec de l'Institut faran diverses activitats destinades a recaptar fons per aquest viatge. Esperem la vostra col.laboració!!



dimecres, 8 d’octubre del 2014

Jornades de Cultura Popular

Avui vespre al Teatre Principal de Palma es fa el segon dels actes que organitza la Federació de Música i Ball Mallorquí dins les Jornades de Cultura Popular a les Balears. En aquesta ocasió es tracta d'una desfilada d'indumentària tradicional dels ss XVIII i XIX a Mallorca coordinada per Aires Sollerics. Diversos alumnes de l'IES Guillem Colom que són membres d'Aires Sollerics hi participen en aquesta desfilada. El grup Aires Sollerics ha estat capdavanter a Mallorca en la investigació sobre la indumentària i amb ella es pretén que s'entengui aquest aspecte com un element més de la investigació històrica i etnogràfica, al temps que s'intenta corregir el que es va estereotipar en època franquista amb l'anomenat "traje regional". També s'ha contribuït a recuperar termes relacionats amb la indumentària, teles, ornaments i colors ja perduts i es dóna un toc d'atenció sobre el seu ús en l'àmbit dels grups folklòrics.

Joan Carles Simó

Departament d'hoteleria.

Bon dia a tothom!  Des del departament de cuina us volem donar la benvinguda durant aquest curs 14-15 i desitjar-vos que us sigui el  més profitós possible....profitós i saborós.

De la part saborosa ens encarregarem en el departament d'hoteleria convidant-vos a passar pel departament en el temps dels esplais on us oferirem bona rebosteria que sens dubte us farà més dolça la jornada.

Aquest dies estam fent les primeres proves perquè a partir de la propera setmana pogueu gaudir de valent. Us hi esperam Myotragus!